Er du barn af manden på bænken?

Onsdag den 30. november var LUA på Christiansborg for at holde oplæg på konferencen Stigma og myter om alkohol – modspil og konsekvenser. Oplægsholderne var Camilla fra LUA, Tonny fra Landsforeningen Lænken og Louise, projektkoordinator for LUA. De lancerede bl.a. Manden På Bænken-skalaen som en visuel fremstilling af forskellige former for acceptable alkoholindtag kontra Manden På Bænkens misbrug. Påstanden var, at vi alle – bevidst eller ubevidst – måler vores eget og andres alkoholforbrug på MPB-skalaen.

Manden På Bænken er en belejlig stereotyp på at have et alkoholmisbrug; han er en alkoholiker, der har givet op og mistet alt. Han viser os, at alkoholproblemer er synlige, kan lugtes og høres – og frem for alt: De er nemme at aflæse: man er ikke i tvivl!

Derfor står Manden På Bænken ofte i vejen for, at man erkender, hvis man selv har et misbrug. Når man fx kan passe sit arbejde, har en familie og en omgangskreds og måske dyrker regelmæssigt sport, så er det svært at genkende sig selv i alkoholikeren. Derfor opsøger man heller ikke hjælp, før der er gået mange år med daglig druk – forklædt som festabe, hyggeonkel, kreativ eller i front for firmaets repræsentationsmiddage.

Undersøgelser viser, at der i snit går 10-12 år før folk søger hjælp og behandling. Hvis man tænker efter, er det en hel barndom. Til konferencen fortalte Camilla om, hvordan hendes mor i hvert fald ikke var nogen Manden På Bænken, og hvor svært det var for kommunen at indse, at familien havde brug for hjælp, når far sad til møderne hos sagsbehandleren i sit stiveste business suit. Tonny fortalte, hvordan han kun kom i behandling for sit misbrug pga. sin søster, der satte ham stolen for døren – han syntes overhovedet ikke selv, han havde et misbrug.

I LUAs kontakt med pressen møder vi ofte nogle ret fastlåste forestillinger om det at komme fra et hjem med misbrug. Og vi gør hvad vi kan for at rykke ved de forestillinger, for ellers kommer de – ligesom Manden På Bænken – til at stå i vejen for, at børn, unge og voksne børn fra familier med alkoholproblemer opsøger hjælp til sig selv.

Det var Landsforeningen Lænken, der stod bag konferencen med støtte fra Alkohol & Samfund, og over 100 personer var dukket op for at høre oplæg og debat med politikerne. Man kan finde samtlige oplæg fra konferencen på Alkopedia.dk.