Når det er svært at opsøge hjælp

i Nyheder

Kun cirka 10 % af mennesker med en alkoholafhængighed i Danmark modtager behandling. Eftersom alkoholafhængig og -overforbrug ikke bare bekymrer og belaster den, der drikker, men også partneren, børnene, bedsteforældrene, kollegerne og vennerne, er underbehandlingen et betydeligt samfundsproblem.

Men det kan være svært at opsøge hjælp. Det ved vi i Lænkens Unge Ambassadører – LUA, og vi er derfor glade for nyheden om, at så mange danskere har benyttet sig af Alkolinjen siden den åbnede i januar i år.

Tina Marie er én af dem fra LUA, der godt kunne have brugt et sted som Alkolinjen, da hun var barn.

– Det ville have betydet rigtigt meget, hvis jeg havde kunnet ringe og få nogle råd, eller hvis jeg havde kunnet mødes med nogle, der var i samme situation som mig. Jeg følte mig meget ensom som barn, fortæller Tina-Marie Nielsen, der først som 34-årig fik behandling gennem Landsforeningen Lænken. I dag er hun aktiv foredragsholder som en del af LUA.

For Tina Marie har opvæksten med en far, der drak, haft konsekvenser langt op i voksenlivet. Bl.a. har hun været meget jaloux og været bange for at miste de personer, som hun lukkede ind i sit hjerte. Det gjaldt både kærester og veninder, for hemmelighedskræmmeriet om farens druk derhjemme gjorde, at der ikke blev talt om følelser.

– Det har vist sig blandt andet i mine kærlighedsforhold og også i forhold til mine veninder. Jeg stolede ikke på folk fra starten af. De skulle virkelig vise mig, at de var der for mig, før jeg stolede på, at de eksempelvis kunne holde en aftale. Min far holdt ikke aftaler. I hvert fald ikke, når han drak, siger hun.

Gennem Alkolinjen får folk mulighed for anonymt at få hjælp til at afdække alkoholproblemets omfang, stille spørgsmål til, hvordan man bedst kan tale om problemet, hvordan man kan motivere til at søge hjælp, hvor hjælpen findes, hvad den består i, og hvordan man passer på sig selv.

Netop anonymiteten er et stort plus for børnene og de unge, der typisk bruger en masser kræfter på at skjule problemerne derhjemme. For mange unge medfører tavsheden om problemerne, at det bliver svært at skelne mellem virkelighed og fantasi, og man mister sin egen fornemmelse af, hvad der ikke er i orden. Der kan Alkolinjen være en vigtig håndsrækning til at komme videre.

Læs mere om Tina Maries historie her: DR Sjælland (den 5. juli 2016)

Hør også Sine fra LUA fortælle i P4 Morgen, hvordan Alkolinjen kunne have hjulpet hende: P4 København Morgen (den 5. juli 2016 – spring frem til 02:10)

Du kan ringe gratis og anonymt til Alkolinjen på tlf. 80 200 500.

Alkolinjen er åben fra mandag til fredag kl. 11.00-15.00.