Hold da op, hvor var der systemsvigt undervejs!

Lederen af Alkolinjen, Bjarne Elholm, var med, da LUA holdt foredrag på årets Folkemøde på Bornholm. Her kan du læse hans beskrivelse af arrangementet:

På Høiers Iscafe i Allinge var jeg vidne til et stærkt foredrag af to unge mennesker, der begge er vokset op i familier med alkoholproblemer – en ung mand, Matias, og en ung kvinde, Camilla.De havde begge en meget personlig fortælling om deres opvækstvilkår med en forældre med et alkoholproblem og den indflydelse det havde på forældrefunktionen og deres families trivsel. Det kaos der er at være barn og ungt menneske under sådanne vilkår blev præcist og nøgternt foldet ud på en meget fin og afbalanceret måde.

Den kompetente interviewer Mette Frobenius var med til, at både de unge mennesker og publikum blev holdt godt i hånden, og at man som tilhører følte sig godt tilpas, og at stemningen forblev alvorlig men alligevel let. De to unge menneskers evne til at formidle deres egen historie var fornem, og de var selv et levende bevis på, at det kan lykkes at komme videre – men det kræver hjælp og støtte. Selve foredragets pointer var nok også, at ‘hold da op, hvor er der systemsvigt undervejs, og hvor var der mange, der skulle trøstes af  Camilla, før hun selv fik trøst’.

Jeg tænker, at foredraget ville være godt for andre unge i samme situation, eller sagsbehandlere, pædagogisk personale, skolelærere og andre, der arbejder omkring vores børn. Alene for at systemet kan blive klædt på til at lytte bedre og handle tidligere, så hjælpen kommer før – så vi kan forebygge, at flere unge havner i denne situation.