Udstilling og foredrag på Ørestad Bibliotek

Der var engang for længe, længe siden, hvor jeg var den vredeste af dem alle. Sådan skriver Camilla, som er vokset op med en mor, der var afhængig af alkohol. Mød Camilla og seks andre på portrætudstillingen Voksenbarn på Ørestad Bibliotek fra den 25. Januar. Udstillingen slutter med et foredrag den 1. marts.

Barndommen i en familie med alkoholproblemer kaster ofte skygger langt op i voksenlivet. Det ved vi i LUA, hvor vi til trods for vores forskellighed har én ting til fælles: Vi er vokset op med en eller flere forældre, der drak for meget alkohol. Alt for meget. Derfor er vi det, man kalder voksenbørn af alkoholafhængige – eller bare voksenbørn.

Som modspil til den gængse fremstilling i medierne arbejder LUA for at formidle et mere nuanceret billede af de spor, det sætter i mennesker at vokse op i et hjem med alkoholmisbrug. For nok har der – for de flestes vedkommende – manglet den omsorg, nærvær og interesse, der giver den nødvendige ballast til at kunne trives senere i livet. Men de menneskelige fortællinger handler langt fra alle om svigtede, misrøgtede børn på social deroute.  Der er også masser af menneskelig power, iderigdom, målrettethed og overskud. Mange voksenbørn er meget ambitiøse og gør karriere i gode jobs. Og mange af os kommer fra såkaldte helt almindelige familier.

Det er baggrunden for, at man fra den 25. januar kan se en mindre udstilling af portrætfotos af LUA’ere på Ørestad Bibliotek. Alle de portrætterede har skrevet en kort tekst, og det er vores håb, at udstillingen kan prikke til de besøgendes forestilling om, hvad det vil sige at være barn af en alkoholiker. Og at det kan nytte at få noget hjælp – også selvom man ikke tror, man er sådan en, der behøver terapi.

Udefra set levede jeg i et normalt hjem. Det sagde jeg også til mig selv. For det sagde alle andre, og derfor bildte jeg mig selv ind i mange år, at dette var sandheden. Indadtil havde jeg det dog skidt, men jeg lukkede af for mine følelser, skriver Kenneth på udstillingen Voksenbarn.

Udstillingen slutter tirsdag den 1. Marts, hvor man kan komme og høre to fra LUA fortælle deres historie kl. 16.30-17.30. Det er gratis, og tilmelding er ikke nødvendig.